Molens

MOLEN I

Met de bouw van de huidige molen, staand op de plaats van een vroegere standerdmolen, het molenbastion aan de stadshaven, is begonnen in 1971. Bij de bouw (door molenbouwer Beijk) is gebruikgemaakt van een oude standerdmolen uit Lommel (België). Begin 1972 werd de herbouw voltooid. Op 22 maart van dat jaar stelde de toenmalige staatssecretaris Henk Vonhoff de eerste van de drie gebouwde standerdmolens in gebruik.
Molen I staat bij de ophaalbrug aan de stadshaven.

Deze molen dateert oorspronkelijk uit 1304. Lees bij ‘geschiedenis’ meer over de historiek van deze oude standaardmolen.

Meer informatie over Molen1:
https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=533


MOLEN II

Molen II is een van de drie walmolens die op de vestingwallen van de stad Heusden staan. De molen is in 1972-1973 geheel nieuw gebouwd, alleen de bovenas was ‘tweedehands’.

Molenbouwer Guus Beckers heeft zich vooraf verdiept in de uitvoering (uit de tijd dat deze molens voor het eerst werden gebouwd in vestingsteden). In die tijd waren de Standerdmolens meestal sober en functioneel uitgevoerd. Versieringen kwamen pas veel later. Met zijn robuuste bouw onderscheidt deze molen zich van de andere twee, ondanks het feit dat dit het zelfde type molen is.

Meer informatie over Molen II:
https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=534


MOLEN III

Deze molen is als laatste van de drie molens herbouwd tijdens de reconstructie van de vesting. De bouw werd, door molenbouwer Beijk, in 1975 voltooid. De Maasmolen uit Nederasselt heeft als voorbeeld gediend tijdens de bouw.

Meer informatie over Molen III:
https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=535